Wist u dat een medisch pedicure ook voorlichting en advies geeft? Een andere, zeer belangrijke taak is signaleren.

Dit is niet alleen belangrijk bij de zgn. risicovoeten maar ook bijvoorbeeld bij kinderen. Het constateren van voetafwijkingen bij kinderen in een vroeg stadium zijn vaak  relatief eenvoudig op te lossen. Ook sporters hebben vaak problemen aan de voeten, deze kunnen uiteraard bij de medisch pedicure terecht voor een degelijk advies en een behandeling.

Wat doet een medisch pedicure?

  • De behandeling van risicovoeten, waaronder de diabetische en de reumatische voet, maar ook de oudere-, verwaarloosde- en spastische voet, kanker-, MS- en parkinsonpatiënten.
  • Het screenen van risicovoeten, hierbij wordt gekeken naar het gevoel in de voeten, de doorbloeding, de bewegelijkheid van de gewrichten, drukpunten op de voeten en de pasvorm van de schoenen.
  • Antidruk technieken : hierbij worden drukplaatsen (eventueel via blauwdrukken) tijdelijk drukvrij gelegd door middel van vilt.
  • Advies geven aan cliënten : bijvoorbeeld over diabetes en voetverzorging maar ook schoenadvies.
  • Nagelreparatie : bij kapotte- of stootnagels wordt een laagje gel of acryl aangebracht, zodat de nagel op een normale manier uit kan groeien en er tevens mooier uit ziet.
  • Orthesiologie : drukplaatsen worden definitief drukvrij gelegd door middel van een op maat gemaakte silicone orthese.
  • Nagelregulatie : dit word toegepast bij ingroeiende nagels. Aan beide zijden van de nagel wordt een op maat gebogen haakje geplaatst of een kunststof beugel geplakt zodat de nagelhoeken omhoog uit de nagelwal groeien. Direct na het  plaatsen is de pijn minder. 
  • Samenwerken met andere disciplines, zoals huisarts, praktijkondersteuner, podotherapeut, diabetesverpleegkundige en voetenpoli in het ziekenhuis.
  • De medisch pedicure werkt volgens de richtlijnen en de code van de voetverzorger. In deze code zijn de richtlijnen vastgesteld ten aanzien van hygiëne, kwaliteit, Arbo en milieu.
  • Het leiden van een bedrijf (ondernemen, informatie en communicatie) behoort tot de taken van de medisch pedicure.

 

De medisch pedicure staat geregistreerd bij ProCert, het kwaliteitsregister. Deze registratie geeft niet alleen de deskundigheid aan maar verplicht de pedicure ook om regelmatig bijscholingen te volgen en op de hoogte te blijven van de allernieuwste technieken.

De behandeling door een medisch pedicure wordt vaak door uw zorgverzekeraar (deels) vergoed, één en ander is afhankelijk van uw verzekering. Op de site van Procert kunt u informatie vinden over de vergoedingen van de zorgverzekeraars.

Indien uw vragen heeft, ook over de vergoedingen, kunt u uiteraard bij mij terecht! (eventueel via het formulier op de contactpagina).